Sok éves kísérletezés után megszületett az elektromos radiátor, mely indukciós elven működik. A vascsőben lévő vizet a köréje tekercselt rézdrót keltette örvényáram melegíti fel. Az iparban ez a jelenség kifejezetten káros, többnyire az alkatrészek nemkívánatos melegedését okozza. Ez a fizikai törvényszerűség azonban munkára is fogható.

A megfelelően kiválasztott falvastagság és a tekercsszám határozza meg a fogyasztást, ill. a teljesítményt. A melegedő víz elindul felfelé, melyet pótol az alsó kifolyón érkező lehült víz. Elindul a természetes keringés a radiátorban, nincs szükség keringető szivattyúra. A víz tágulását egy kisméretű biztonsági tartállyal oldottam meg.

Elkészítése:

“Romantik” alumínium radiátor átalakítását írom le, de a legtöbb típus alkalmas.

Anyagok:

Első lépésként be kell vonni a vascső felületét szilikonnal, mely megakadályozza a tekercs, és a vas elektromos kapcsolatát. Ez kulcsfontosságú, mert habár kettős lakkszigetelés van a huzalon, tökéletesen ki kell zárni, hogy az áram a radiátor fém részeibe jusson.

A tekercselésnél a tökéletességre kell törekedni. Mindegyik fordulatot szorosan egymás mellé azonos feszességgel kell tekerni. A kezdő és a befejező végeknek hagyni kell kb. 30 cm-t.

folyt. köv…..