A gans nevet az angol gáz (gas) szóból képezte a felfedező, aki ezt a technikát kifejlesztette. A beszúrt “n” betű a nano állapotot jelöli. A gans egy olyan gáz, amely tartalmazza nano állapotban valamely anyag tulajdonságait.
Mindnyájan tanultunk a három halmazállapotról (szilárd, folyékony, légnemű) azonban van egy negyedik is, amikor az anyagok plazma állapotba kerülnek. Például az elfogyasztott ebéd, emésztésünk közben átalakul plazma állapotúvá, és csak az étel (bármilyen összetett is) kivonata, rezgése kerül felhasználásra, a többi távozik.
Ha az emésztés során végbemenő folyamatokat szimuláljuk, bármilyen élelmiszerből készíthetünk kivonatot, mely tartalmazza a rá jellemző plazma mintát.

Ilyen a csalán gans. A csalán rezgését tartalmazó kivonat tükrözi mindazt a jó tulajdonságot, melyet maga a növény. A kivonat óriási előnye, hogy nem kell pótolni mint pl. a csalánteát, mert a gans soha nem fogy el. A csalán egészségügyi hatásairól leírás itt olvasható.

Használata: A tömény csalán gans-t fél liter vízbe kell önteni, és összerázni. Leülepedés után, (kb. fél óra) fogyasztható az üveg felső harmada. A levett gansvíz bármilyen italba tehető, és fogyasztható. Naponta bármennyit meg lehet inni ebből, nem lehet túladagolni. A kivett adagot pótolni kell, és összerázni.